”Що таке пробіотики, функції та властивості пробіотиків, мікрофлора кишківника та імунітет тварини. Як обрати та давати пробіотики котам та собакам?"


Властивості корисних пробіотиків


Слово “пробіотики” давно є звичним для більшості людей, його часто можна зустріти у новинах та передачах про здоров’я, на просторах соцмереж, та навіть у рекламі. На всіх поверхнях, на кожній травинці знаходиться безліч бактерій та мікроорганізмів.Та чи багато хто розуміє справжню цінність цих непомітних, проте надзвичайно важливих бактерій?


З самого малечку дітей вчать тому, що мікроорганізми є всюду, і що деякі з них - ‘злі’, а деякі - ‘добрі’, а наша задача - зробити так, щоб ‘добрих’ було значно більше. У всьому має бути баланс, без шкідливих бактерій також неможливе гармонійне функціонування у тому числі й організму наших улюбленців, проте у наших силах змінювати кількість шкідливих і корисних бактерій за допомогою пробіотиків, покращуючи цим загальну картину.


Бактерії існують і виконують свої важливі функції в усіх частинах травного тракту. Особливо багато їх у товстій кишці, і вони складають дуже важливий мікробіом, котрий відповідає за імунітет, захисну здатність організму та виведення непотрібних речовин. Мікробіомом називають величезне скупчення мікроорганізмів, котрі захищають організм власника від збудників хвороб, шкідливих бактерій та інших проблем. У деяких обставинах, як-то стреси, хвороби, втома, зміна довкілля чи навіть холод, ці захисні одиниці стають більш вразливими, та їх функціонування вже є не таким ефективним, тож вони потребують допомоги ззовні.


Що таке пробіотики та навіщо вони потрібні?


Пробіотики для собак і котів - це живі організми які знаходяться у травній системі та відповідають за її правильну роботу. До організму тварин вони потрапляють через харчування - ферментовані продукти та біологічно активні добавки.


Основними функціями пробіотиків є:

  • контроль стану та підтримка здоров’я кишківника;

  • участь у процесах травлення;

  • синтез гормонів (гормон радості - серотонін), ферментів, жирних кислот та вітамінів (вітаміни групи В, що контролюють нервову систему, та вітамін К);

  • зменшення кислотності кишківника;

  • участь у формуванні імунітету та захисних процесах;

  • відновлення мікрофлори після стресових ситуацій та використання певних медикаментів (зокрема, антибіотиків);

  • сприяння оптимальному розвитку специфічного мікробіому (власної мікрофлори), особливо після народження;

  • боротьба зі шкідливими бактеріями, очищення організму, зниження ранньої захворюваності та смертності;

  • безпечне застосування протягом тривалих термінів завдяки нетоксичності та неможливості передозування.


Роль пробіотиків для імунної системи


Основною причиною важливості пробіотиків є те, що вони діють у кишківнику, де знаходиться основна частина імунітету організму, покриваючи його стінки захисним шаром. Там вони відповідають за збалансовану роботу імунної системи, її зміцнення, фільтрацію поживних речовин та знешкодження шкідливих.


Саме тому дуже важливо слідкувати за станом мікрофлори кишківника вашого улюбленця. Різноманітна та добре заселена популяція бактерій забезпечить йому довше і здоровіше життя.


Грамотне використання пробіотичних добавок для собак та котів стимулює синтез кишкових та сироваткових антитіл, що сприяє захисту від чужорідних антигенів і формує набутий імунітет тварини.


Тож як саме пробіотики допомагають підтримувати здоров’я мікробіому кишківника та шлунково-кишкового тракту?

  • посилюють шари епітеліальної тканини кишківника, що є своєрідним захисним бар’єром і зменшує глибинне проникнення шкідливих речовин;

  • сприяють вивільненню захисних метаболітів та виробництву бактеріоцинів, які є антибактеріальними речовинами, що пригнічують життєдіяльність патогенних бактерій;

  • зчеплюються зі слизовою оболонкою кишківника, чим зменшують контакт патогенів з нею;

  • змінюють експресію генів патогенних мікроорганізмів (передавання спадкової інформації гену для створення функціонального генетичного продукту).


Пробіотики для собак та котів


Через те, що корисні пробіотики підсилюють імунітет, для більшості тварин вони можуть бути дуже корисними. Вони допомагають вирішити цілу низку проблем зі здоров’ям: розростання дріжджів; інфекції сечовивідних шляхів; діарея; коліт; панкреатит; ожиріння; симптоми алергії; розлади настрою та інші.


Усі названі хвороби виникають через зміни у балансі мікрофлори, коли порушується популяція бактерій у мікробіомі. Для того, щоб це виправити, достатньо навіть невеликих змін у видах бактерій, що живуть у кишківнику і вплив цього вже буде помітно.


Зміна балансу бактерій відбувається увесь час під впливом безлічі факторів, серед яких прийом антибіотиків чи стимуляторів, негативний вплив токсинів, старіння, незбалансована дієта з великим вмістом крохмалю або жирів тощо.


Які пробіотики найкраще підходять для собак та котів (хижаків)?


Обираючи пробіотичний комплекс для свого улюбленця, варто звернути увагу на його індивідуальні потреби та здоров’я. Одними з найкраще досліджених та найбільш ефективних штамів пробіотиків для котів та собак є:

  • Пробіотики Lactobacillusі Bifidobacterium. Вони є досить крихкими, і зазвичай затримуються в організмі лише близько 24 годин, перш ніж виводяться з кишківника. Вони навряд чи колонізуються, проте їх ДНК залишається, і вони все ще можуть позитивно впливати на здоров’я. Загалом, це корисні пробіотики для тварин у боротьбі з діареєю.

  • Enterococcus — ще одна молочнокисла бактерія, яка пригнічує ріст шкідливих бактерій в кишківнику. Цей пробіотик краще витримує кислотність шлунку хижака, ніж більшість інших видів.

  • На відміну від Lactobacillus і Bifidobacterium, штами Bacillus Subtilis є спороутворюючими. Ці бактерії можуть утворювати тверде покриття, яке захищає їх від тепла, шлункової кислоти та більшості антибіотиків. Бацили також називають "ґрунтовими" пробіотиками, оскільки вони зазвичай зустрічаються в ґрунті та воді.

  • Bacillus Subtilis мешкає в кишківнику здорових тварин. Його використовували для лікування інфекцій сечовивідних шляхів ще до того, як були розроблені антибіотики. B. subtilis має значний вплив на імунну систему: сприяє виробленню IgA, антитіл, яких часто недостатньо у собак з аутоімунним захворюванням. IgA зміцнює слизові оболонки, виробляє вітамін К, а також вітаміни групи B, і хіноли. Це є значною перевагою для тварин, які потребують ферментів травлення.


Як обрати пробіотичну добавку?


Більшість виробників пробіотиків використовують поєднання штамів для підвищення їх ефективності.


Оскільки молочнокислі бактерії легко знищуються у шлунку, якісний пробіотичний комплекс має містити велику кількість колонієутворюючих одиниць (КУО). Для здорових собак нормальною є добавка з 10 мільярдами КУО, але якщо ваш улюбленець має проблеми з травленням або імунітетом, то дозування треба збільшити приблизно до 25-50 мільярдів КУО.


Якщо ви розглядаєте спороутворюючий пробіотик для собак, ви можете використовувати меншу кількість КУО, оскільки вони легко переносять кислотність шлунку. Достатньо близько 1 млрд КУО.


Чи можна давати тварині пробіотики щодня?


Найчастіше організм котів та собак добре сприймає пробіотики при щоденному використанні, особливо це стосується тих тварин, дієта яких включає дрібні корми або високу кількість крохмалю.



Яка думка ветеринарних лікарів щодо пробіотиків для котів та собак?


Більшість ветеринарних лікарів часто призначають пробіотики своїм пацієнтам та продають їх у власних клініках. Це обумовлено тим, що на власному досвіді ветеринарної практики вони можуть радити клієнтам перевірені та добре вивчені комплекси.


Які пробіотики найкраще підходять для котів та собак?


Найкращим вибором є “ґрунтові пробіотики”, оскільки домашні тварини не їдять з землі, а отже і не отримують бактерії з ґрунту. Ще одним фактором є витривалість бактерій цього штаму, що забезпечує більшу ймовірність їх виживання у кишківнику хижих тварин.


Чи мають пробіотики побічні ефекти


Пробіотики є абсолютно безпечною добавкою, що підтверджено численними дослідженнями.


Проблеми можуть виникнути у ситуації з надмірним ростом бактерій тонкого кишківника. Більшість бактерій мають знаходитись у товстому кишківнику, а коли у тонкому виникає аномально велика їх кількість, це призводить до проблем з травленням та всмоктуванням поживних речовин.


У такому випадку додавання певних пробіотиків може лише погіршити ситуацію. Правильним вибором при цій проблемі є спороутворюючі (ґрунтові) бактерії. Вони мають захисне покриття, яке дозволяє їм залишатися в споровому стані, поки їхнє середовище не стане безпечним. Це дозволяє їм проходити через тонку кишку і колонізуватися в товстій кишці.


Яка тривалість прийому пробіотиків для котів та собак?


У якості профілактики прийом пробіотиків може бути частиною основного щоденного плану. Для вживання майже щодня кращим вибором є пробіотики на основі ґрунтових бактерій.


У якості лікування від діареї, пробіотичні комплекси зазвичай допомагають протягом 5-10 днів, та краще продовжувати їх прийом ще на декілька тижнів, щоб вирішити основні проблеми з травленням, оскільки, згідно даним досліджень, пробіотики можуть скоротити час відновлення мікрофлори приблизно вдвічі.